VV Zinkwegse Boys laat hun ereleden spreken

Op de nieuwjaarsreceptie van vv ZinkwegseBoys uit Oud-Beijerland zijn onlangs acht ereleden in het zonnetje gezet. Dit gebeurde door een vertoning van een filmreportage over deze ereleden en hun kijk op het verenigingsleven. Deze film is een eerbetoon aan het historische kapitaal van de club.

Uit de beelden blijkt een zucht en verlangen naar lokale verbondenheid, kleinschaligheid en familiair contact. Zinkwegse Boys is op verzoek van de KNVB pilot-club van de open-club in Zuid-West Nederland. Sportverenigingen krijgen een steeds belangrijke rol als lokale verbinder in het maatschappelijke middenveld, waar die rol vroeger meer lag bij scholen, politieke zuilen en de kerk. Vanwege spectaculaire groei (het aantal jeugdleden is verdriedubbeld in drie jaar) en vanwege vele maatschappelijke activiteiten waaronder 27 jaar aanbod van G-voetbal is de club verkozen tot sportvereniging van het jaar 2018 in Oud-Beijerland.

Mooi is de uitspraak van erelid Bas Meinster (92) over vrijwilligerswerk en clubliefde. “Leden moeten niet denken dat je twee tientjes afrekent en dat dan alles geregeld is, zo werkt het niet”. Consumentisme bij sportverenigingen lijkt van alle tijden.