Wilde bijen in de Hoeksche Waard

Als werkstuk voor zijn examen heeft Wilson Westdijk, scholier uit Maasdam ,een opmerkelijk rapport geschreven. Hierin staan alle bijensoorten beschreven,die in de Hoeksche Waard voorkomen.Hij komt tot 98 soorten! Hiervan staan er 14 op de Rode lijst. Het betreft 30% van alle soorten van Nederland. Een geweldige analyse in een tijd, waarin we veel sombere berichten lezen over de bedreiging van de insecten in Nederland.

Wilson benoemt ook de bedreigingen van de Hoeksche Waardse bijen als intensieve landbouw, eutrophicatie (teveel nutriënten in het water), achteruitgang van bloemensoorten, pesticiden en – opmerkelijk- de competitie met de honingbijen van de imkers.Aanbevelingen voor actie zijn allereerst nader onderzoek en vervolgens acties gericht op toename van de wilde bloemensoorten.U kunt het rapport lezen door hier te klikken.