B(l)oeiende natuur rondom de Melkschuur

Het is weer lente en dat betekent dat de natuur tot bloei komt. Rondom de Melkschuur Zuidpolder is dat goed te zien. Door de natte bodem floreren daar hele mooie en bijzondere bloemen. Niet alleen bloemen, maar ook dieren zijn van de partij. In het kraak heldere slootje schieten schaatsenrijders en bootsmannetjes voorbij. Ook fladderen verschillende vlinders weer vrolijk door het polderlandschap. Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten: “Tegen deze leeromgeving kan geen klaslokaal op.”

 

Scholen genieten volop van dit decor. Afgelopen jaar zijn meer dan 400 schoolkinderen naar Rodenrijs gekomen om meer te leren over de natuur. “Niet alleen leren is belangrijk, maar ook ervaren. Met je neus in de bloemen, met je handen in de sloot en alle diertjes en plantjes onder de loep. Dit is allemaal mogelijk dankzij de vrijwilligers van Natuurmonumenten. Zij hebben zicht ingezet om een educatieprogramma te realiseren”, aldus Boswachter Kruk. Het idee, kinderen en natuur met elkaar verbinden. Iets waar Edith Stuivenberg, ervaring mee heeft. “We begeleiden de kinderen met de opdrachten in de natuur. Niet door de handelingen over te nemen, maar juist door hen te stimuleren en te motiveren zelfstandig de bloemen, dieren en planten te verkennen”. De liefde voor de natuur krijg je het beste mee als je er midden in zit en het zelf ervaart.

De boswachter kan tijdens deze activiteiten helpende handen goed gebruiken. Ook dit jaar staan er alweer scholen te trappelen om de natuur in te gaan. Mensen met interesse kunnen reageren via de vacature voor vrijwilligers die op de website van Natuurmonumenten staat www.natuurmonumenten.nl/vrijwilliger/vacatures.