Muziek uit Eurovisiegeschiedenis bij DFTM!

De uitzending van afgelopen maandag stond helemaal in het teken van het Eurovisie Songfestival. Nou ja…..bijna helemaal. Behoudens de lancering van de nieuwe ITP werden alle reguliere items voor één keer overboord gegooid. De keuze van Marthijs was uiteraard ook een plaat uit de lange geschiedenis van het ESF. De single ‘Joy’ van Bastille werd gelanceerd als nieuwe ITP. Elders op de website is meer info en audio te vinden over de nieuwe In The Picture. Ook kunt u de muziek van de laatste uitzending , De Keuze van Marthijs en alle In The Pictures nog eens rustig beluisteren op Spotify. Voor een overzicht van de afspeellijsten klikt u hier.

 

Het Eurovisie Songfestival begon in 1956 als een experimenteel liedjesfestival met 7 landen. Het is in 63 jaar uitgegroeid tot een groot mediaspektakel waar inmiddels 43 landen aan meedoen. In de beginjaren was het een echt liedjesfestival. De nadruk lag echt op de vaak stijve chansons in die tijd. In de jaren 70 deden popgroepen hun intrede op het ESF, waar ABBA het grote voorbeeld is van internationaal succes. Sindsdien is ook de choreografie belangrijk geworden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de dansjes van de Brotherhood of Man of Bucks Fizz. Die kunnen de meeste ouderen zich nog wel voor de geest halen. Tegenwoordig is het visuele aspect nog belangrijker geworden. De live uitvoeringen moeten er tegelijkertijd uitzien als een gelikte videoclip.In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft een land niet per definitie uit Europa te komen. Het ESF wordt traditiegetrouw georganiseerd door de EBU (European Broacasting Union) Dat is een samenwerkingsverband van voornamelijk publieke omroepen uit de meeste Europese landen en enkele landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vandaar dat ook bijvoorbeeld Israël meedoet en ook Marokko ooit meedeed. Uitzondering is Australië. In dat land is het ESF zo populair, dat bij wijze van uitzondering in 2015 werd besloten dat zij ook mee mochten doen. Inmiddels lijkt Australië een blijvertje, maar is het vanaf 2016 ook veroordeeld tot de halve finales.

 

Een aantal leuke weetjes uit de geschiedenis van het ESF;

– Nederland had de eer het allereerste lied ooit op het Songfestival te mogen brengen. Het was De vogels van Holland gezongen door Jetty Paerl.
– Er zijn in totaal 36 liedjes geweest die geen punten hebben gekregen. Noorwegen en Oostenrijk overkwamen dit beide vier keer en zijn daarmee recordhouders. Nederland overkwam dit 2 keer; In 1962 en 1963.
– Ierland is het land met de meeste overwinningen (7 keer). Nederland staat op een gedeelde 6e plaats met 4 overwinningen. Maar deze zijn allemaal in de eerste 20 jaar van het songfestival behaald. De laatste keer was immers in 1975 met Teach Inn en Ding A Dong. In 2014 kwamen we dichtbij. The Common Linnets werden 2e. Wellicht dit jaar wel op de hoogste trede?

In de uitzending draaiden wij een aantal opvallende en leuke liedjes uit de rijke Songfestival geschiedenis. De uitzending is terug te luisteren via ‘gemist’.